Slavhandeln - inspirerad från so:n

Vi åker till USA och drar tillbaka tiden till slavhandeln som härjade där. Vet ni hur dessa svarta människor behandlades? När de först hämtades i Afrika, lastades de på ett stort skepp, var kedjade tätt intill varandra och hade inga kläder på sig. Många var svårt sjuka och andra dog på vägen. När de väl kom till USA blev de inlåsta i burar och när de sen skulle säljas på aktion hade man kedjor runt de och drog med de ut. Man trodde att de var djur.
Män såldes för att vara bra till arbetet och många kvinnor såldes som sexleksaker. Man hade ingen respekt för de svarta slavarna och de blev behandlade illa på plantagerna i söder. Trots att man skrivit under självständighetsförklaringen några år tidigare, var de inga som brydde sig om att alla människor är skapade lika, att de har rättigheter, rätt till liv, lycka och frihet. De svarta var andraklassens medborgare.
Sen efter inbördeskriget och slavarna blev fria, hade de ingen stans att bo, de hade ingen mark, ingen mat och inga arbeten. De var tvugna att hyra jord från sin gamla vita herre och stod sen skuldsatt till honom resten av livet, eftersom att de tog skyhöga hyror. När de svarta sen fick rösträtt var de tvugna att kunna läsa & skriva och kunna lite om grundlagen för att kunna registreras. När de sen skulle registreras ställde man så dumt svåra frågor som ingen människa kunde svara på, så de kunde inte rösta ändå.
Sen bildades Ku Klux Klan. De hade som mest 6miljoner medlemmar. Nu har de 6000, som också är mycket. De ville få ut de svarta ur landet och jagade alla fria slavar.
Det tog hundra år innan slavarna på allvar fick igenom sina rättigheter, det var 1960. 50år sen.
Varför kan man inte acceptera alla som de är?
Sandra

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt vackra namn:
Ofta här?

Din E-mail: (publiceras ej)

URL/Din fina blogg:

Lätta på hjärtat:

Trackback
RSS 2.0