Slavhandeln - inspirerad från so:n

Vi åker till USA och drar tillbaka tiden till slavhandeln som härjade där. Vet ni hur dessa svarta människor behandlades? När de först hämtades i Afrika, lastades de på ett stort skepp, var kedjade tätt intill varandra och hade inga kläder på sig. Många var svårt sjuka och andra dog på vägen. När de väl kom till USA blev de inlåsta i burar och när de sen skulle säljas på aktion hade man kedjor runt de och drog med de ut. Man trodde att de var djur.
Män såldes för att vara bra till arbetet och många kvinnor såldes som sexleksaker. Man hade ingen respekt för de svarta slavarna och de blev behandlade illa på plantagerna i söder. Trots att man skrivit under självständighetsförklaringen några år tidigare, var de inga som brydde sig om att alla människor är skapade lika, att de har rättigheter, rätt till liv, lycka och frihet. De svarta var andraklassens medborgare.
Sen efter inbördeskriget och slavarna blev fria, hade de ingen stans att bo, de hade ingen mark, ingen mat och inga arbeten. De var tvugna att hyra jord från sin gamla vita herre och stod sen skuldsatt till honom resten av livet, eftersom att de tog skyhöga hyror. När de svarta sen fick rösträtt var de tvugna att kunna läsa & skriva och kunna lite om grundlagen för att kunna registreras. När de sen skulle registreras ställde man så dumt svåra frågor som ingen människa kunde svara på, så de kunde inte rösta ändå.
Sen bildades Ku Klux Klan. De hade som mest 6miljoner medlemmar. Nu har de 6000, som också är mycket. De ville få ut de svarta ur landet och jagade alla fria slavar.
Det tog hundra år innan slavarna på allvar fick igenom sina rättigheter, det var 1960. 50år sen.
Varför kan man inte acceptera alla som de är?
Sandra

Det är inte äkta

Skulle skrivit ett inlägg om ett annat ämne, men när man tittar på idol finns det inget annat i huvudet än att skriva om det.
Det kom in en lite rundare kille och sjöng jätte bra och då sa Bard att han måste kunna slå ut alla de där snygga killarna och de där snygga tjejerna. Kan man inte vara snygg om man är tjock eller? Fattar inte hur vissa människor som tänker. Idol är inte äkta. De tänker inte så mycket på hur du sjunger egentligen, utan på hur du ser ut. Det gör väl inget om du är tjock, smal, kort, lång? Fattar inte hur juryn tänker. Visst, man kanske kommer längre om man har ett utseende som tilltalar en, som man kommer ihåg. Man kan väl bli ihågkommen om man inte är världens supermodell eller? Fattar inte varför utseendet ska vara så sjukt viktigt.
Man måste klippa sig, ha snygga kläder, ha perfekt hy och all annan skit. Ingen människa kan vara perfekt, men det kan tydligen idoljyrun säga att de kan vara. "Du har den rätta looken och den rätta stilen. Du ska vidare."
Jag ska inte säga att idol är så falskt och dåligt, för ibland kommer bra personer vidare. Det är bara det att allt blir så fel när man kollar på hur de ser ut och sen när folket ska bestämma blir det ännu mer fel när de bara röstar på snygga killar och snygga tjejer.

"...alla människor är skapade jämnlika..."

Ur USA's självständighetsförklaring:
"Vi ser dessa sanningar som självklara: att alla människor är skapade jämlika; att de av sin skapare har tilldelats vissa oförytterliga rättigheter och att rätten till liv, frihet och strävan efter lycka."

Jag tycker om att läsa historia, man lär sig så mycket nytt och får så mycket idéer hit till bloggen.
Alla är vi skapade jämnlika och vi ska få vara lyckliga. Är inte det underbart? Tänk om alla hade tyckt såhär, förstått dethär, att vi alla är jämnlika och har rätten till att vara lyckliga, ha ett liv och till frihet. Man kan tänka på alla barn i Afrika, de har inte så mycket till liv. Många lever ett liv i svält, ett liv utan sina föräldrar, ett liv som vuxen när man är liten. De borde få ett riktigt liv. Ett liv med lycka. Visst, vissa är nog lyckliga, men de som inte är det. De borde få känna sig lyckliga och att de har ett liv. Ett riktigt liv.
Vissa länder har diktaktur och de kan inte ta sig ut ur landet. De har ingen frihet. Borde inte alla få känna sig fria att resa runt i världen? Borde inte alla få se mer än bara sitt land? Är det inte konstigt att det är såhär? Varför kan man inte bara ta det lugnt, ha fred på jorden?

Jag vet inte riktigt vad detta inlägget ledde till. Men jag tyckte att detta var så bra att ta upp här. Att alla är jämnlika, att alla har rättigheter till att ha ett liv, frihet och lycka. Jag vet inte om jag fick ut något på detta, men jag ville bara skriva av mig lite. På något sagt.

RSS 2.0